22 January 2009

Despre Motociclete : Capitolul 2 - Motocicleta "Cruiser"

cruise:
1.to sail about on a pleasure trip.
2.to sail about, as a warship patrolling a body of water.
3.to travel about without a particular purpose or destination.
4.to fly, drive, or sail at a constant speed that permits maximum operating efficiency for sustained travel.
5.to travel at a moderately fast, easily controllable speed: cruising along the highway enjoying the scenery.
6.to travel about slowly, looking for customers or for something demanding attention: Taxis and police cars cruise in the downtown area.
7.to go or travel (often fol. by over): Let's cruise over to my house after the concert.
8.Informal. to go about on the streets or in public areas in search of a sexual partner.

Cum spuneam si-n primul capitol "Despre Motociclete", pana in anii '70, motocicletele nu se diferentiau in functie de clasa, ci mai degraba in functie de marca(brand) si/sau tara de provenienta. Aceeasi poveste se aplica si la categoria despre care scriu acum. In principiu, designul si caracteristicile motocicletelor cruiser sunt inspirate de la motocicletele americane produse intre anii '30 si anii '70.
O motociclete cruiser inseamna(de obicei): un motor V2 de capacitate mare ce produce mai mult cuplu decat cai putere, o sa joasa si curbata(asemanatoare seilor de calarie ale cowboy-ilor), roti spitate, late/groase, aripi late si-n principiu mari si joase pentru eficienta antistropire, rezervor tip 'lacrima', si-un ghidon relativ inalt, lasat spre conducator. Ah, da ... si mult crom (fira-ar al dracu', ca m-am saturat sa-l frec).

Pozitia pe o motocicleta cruiser este relaxata, calaretul "stand drept", uneori chiar aplecat in spate, cu picioarele pozitionate mult in fata soldurilor si mainile intinse.

Unghiul mai mare al furcii si scaritele mai avansate decat sunt la restul motocicletelor reduc putin din manevrabilitate la viraje/curbe, insa dau posibilitatea de a calatori mai mult in sa deoarece sporesc confortul. Nu este o coincidenta faptul ca SUA este taramul cruiserelor- drumurile lor sunt drepte, nu prea taie munti, iar distantele dintre localitati sunt mult mai mari decat in Europa. Este adevarat ceea ce se spune despre cruisere in zilele noastre, si anume ca sunt motociclete cu performante scazute fata de motorizarea si greutatea pe care o au, insa acest tip de motocicleta supravietuieste tocmai datorita faptului ca nu 'merge tare', avand un 'public devotat' sa zicem... un fel de entuziasti ai vechiului design.

Daca ar fi sa gandim istoric, nu in SUA s-au 'inventat' cruiserele, ci acolo au supravietuit.
Privind motocicletele europene de la inceputul secolului XX, vedem ca nu era mare diferente intre ele si americancele Harley sau Indian si cam toate se bazau pe acelasi principiu (atunci)... fucntionalitate.
BMW, Zundapp, Moto Guzzi, Ducati, Norton... majoritatea producatorilor europeni au avut motociclete care 'aratau a cruiser'. Redus la esenta, cruiserul (inainte de a fi numit asa) e motocicleta din al doilea razboi mondial. Dupa 1945, producatorii americani au dezvoltat ideea de motocicleta confortabila, lasand de-o parte manevrabilitatea si performanta pe acceleratie si viteza. Europenii in schimb, au dezvoltat modele de motociclete din ce in ce mai performante, ajungadu-se intr-un final la motocicletele gen Triumph Boneville, care mai departe au dus la motocicletele standard.

Harley Davidson - Indian - BMW - Moto Guzzi

Harley Davidson ramane cea mai productiva si de succes companie producatoare de cruisere. Ei au mentinut designul de la sfarsitul anilor '40 pana in noul mileniu. Schimbari majore in design nu au avut loc, inafara de maruntisuri cum ar fi sa dubla, roata subtire pe fata sau ghidoane mai inalte.
In timp ce motocicletele europene s-au indreptat spre performanta, motocicletele americane au ramas pe traditie si "looks". Din pacate, Indian a dat de mai multe ori faliment si de tot atatea ori a fost re-nascuta, insa fara succes. Ma pot pronunta in a spune ca aceasta categorie de motociclete, pentru a supravietui invaziei standardului japonez, a primt ajutor din partea Hollywood-ului si a marketingului fortat american, dar mai ales din partea guvernului SUA + AMA (American Motorcycle Asociation), care taxa in draci importul de motociclete japoneze.
Harley Davidson este ceea ce este astazi datorita Hollywood-ului (bad boys ride harleys), datorita arogantei AMA si US Gov, si intr-o oarecare masura a culturii chopper ce-a izbucnit in America, dar despre care o sa scriu in alt articol.

Metric Cruiser
Spre sfarsitul anilor '70, datorita filmelor B si povestilor hollywoodiene, cruiserul devine cool! Japonezii gasesc un prilej pentru a-si mai ingrosa conturile deja grase dupa standardizarea Europei, si pun la cale invazia pietei americane prin... copiere!
Primii care au copiat stilul american au fost Yamaha, in 1981, cu primul model de (aw, fuck!) Virago 750. Mai tarziu apar si Virago 500 si Virago 920



Dupa succesul oferit de pretul mai mic si fiabilitatea superioara lui Harley, restul producatorilor japonezi au inceput sa se inspire ba de la Harley, ba intre ei...si asa s-a nascut metric-cruiser-ul.
In 1983 Honda lanseaza Shadow, in 1984 Kawasaki lanseaza gama Vulcan, tot in 1984 AMA+US Gov mai adauga o taxa la importul de motociclete non-americane peste 700 cc, in 1987 cedeaza si Suzuki si introduce pe piata gama Intruder.
Cruiserul metric(numit asa din cauza ca suruburile erau masurate in sistem metric) se diferentia, oarecum, fata de cel american...mai putin crom, jante turnate - cauciucuri tubeless, pozitie (si mai) confortabila, consum redus si viteza mai mare fata de Harley.
Insa, odata cu venirea anilor '90, a scaderii 'rusinii' fata de a copia de la Harley, si in urma copierii intre ei, japonezii fac din metric-cruiser ceea ce este astazi: o copie fidela Harley, fara o identete proprie de design , fara macar acele mici diferente ce-l deosebeau de Harley in anii '80.

Kawasaki VN1500

In categoria metric cruiser intra si cateva modele europene, dar cu-n design destul de diferit de harley, cel mai bun exemplu fiind BMW R 1200 C. Se pare ca rusinea exista la europeni, ei facand designul de metric-cruiser cat mai diferit de Harley posibil dar in acelasi timp sa pastreze proprietatile unui cruiser (built for comfort, not for speed). Cruisere au fost facute si de Moto Guzzi, Ducati si Triumph, dar cu o mai mica obraznicie decat a japonezilor.


In final, cruiserul ramane (cel putin pentru necunoscatori) motocicleta rebelului, a roacarului cu piele si plete ce salveaza fata si calareste in apus pe ritmuri de chitara. Cruiserul e o motocicleta de imagine (cromul spune asta, nu eu). Mai toti motociclistii stiu ca motociclistu' pletos in geaca cu fermoarul intr-o parte il gesesti si pe cruiser, si pe street/naked, si pe sportiva/vitezana si pe enduro, dar filmele.....filmele!!!
Personificarea unui cruiser insa, ajuta (desi nu intotdeauna) la departajrea de motociclistii de week-end, de imagine. Despre cruisere modficicate (chopper, bobber) si alte motociclete personalzate intr-unul din articolele viitoare.


8 comments:

Anonymous said...

Daca la postul asta nu ai pus clipul cu http://www.youtube.com/watch?v=nMVkD834Eco

la ala despre choppere trebuie neaparat :D

Anonymous said...

Iti recomand cartea asta: http://www.longman.ro/product_info.php?products_id=1290&osCsid=46c7693162bd432b6c7ae31b232776f4

Colectie de 300 de motociclete incepand cu Cleveland Tornado si terminand cu Wanderer k500.

Nicky said...

@Andrei: o sa-l pun la choppere, si eu ma gandeam la asta, numai ca n-o sa fie de bine, o sa cam dau in Harley.
@MakavelliRo: mercdi de pont, o sa stera bine langa "The Encyclopedia of the Harley Davidson" de Peter Henshaw si Ian Kerr si "American Classic Cars" :D

Anonymous said...

American Clasic Cars e o carte interesanta, am rasfoit-o la un prieten, ma oftic ca nu o mai gasesc in Brasov...
Dar cand mai dau o raita prin Buc. poate o gasesc pe acolo.

Mai era o carte mai veche, ceva de genul A to Z motorcycles, dar nu mai stiu editura la care a aparut. Intra in tehnica si descrieri foarte interesante la toate tipurile de motoare.

Anonymous said...

Iti multumesc pentru timpul acordat scrierii acestui articol. Cheers!

Nicky said...

cu placere.
:D

Ciprian said...

Salutare.
Am si eu o rugaminte pentru cine ma poate ajuta la urmatorul subiect: Vreau sa imi achizitionez un cruiser SH (in principiu japonez ). Ma intereseaza ce caracteristici conteaza cu adevarat , ca sa le iau in considerare in alegere.Ce ma mai intereseaza f. mult este sa fie un model cu amortizor f. bun pe roata din spate, pt. ca am o usoara discopatie si vreau sa imi protejez spatele.
Deasemeni variante de achizitionare recomandate( numai cu garantie !) sunt binevenite
Multumesc si o zi excelenta !

Anonymous said...

Intrati pe acest site http://www.anticexlibris.ro aici gasiti cartile pe care le cautati: cu masini, motoare, si multe altele la un pret foarte bun!