15 September 2007

Motorsaicăl Seifiti Eadz

Ca un (aproape) motociclist ce sunt(mai e putin, URAA, URAA, URAA), ma intereseaza modul in care sunt priviti motociclistii in romania si nu numai.
Lasand de-o parte fiţobaicării, care dau zeci de mii de ieuroi pe-un motor supersport si merg in şlapi si maio (tre' sa se vada brandu tras la sala nu?), dar nu dau macar 500 euro pe minimul de echipament, lasand de-o parte oagării si manelohauserii care-si cumpara motor doar sa 'ude' boarfe prin centrul capitelei dupa ora 7 seara....eh...lasandu-i p-astia de-o parte....vin restu'...care isi iau motor si merg pe motor, pentru ca le place sa mearga pe motor, pentru senzatia de libertate, pentru pur si simplu placerea de merge/face calatorii pe motor(care e formidabila apropo...chiar si ca pasager).

Eh, problemele la noi ar fi urmatoarele:
1. majoritatea soferilor de masini (conservari, cum le zic motociclistii).
2. Politia
3. ADP-ul si primaria.


Majoritatea soferilor de pe la noi, nu-s obisnuiti cu motociclistii, nu sunt constienti de prezenta lor in trafic, si fac tot felul de gafe: incepand de la "Nu l-am vazut"...continuand cu "Am timp sa fac stanga pana vine el"...si terminand cu ce-i mai rau "Lasa-l ca are timp sa franeze, doar n-o sa intre in mine"

Ar fi cazul ca soferilor sa le fie cunoscute aspectele mersului/condusului de motocicleta, cum franeaza, distante, etc.
De ce? pai... o motocicleta franeaza mult mai greu decat o masina(logic nu? 4 roti franeaza mai repede ca 2) + ca daca ai 'inghetat' rotile la mobra...esti pa, ai cazut! nu te poti infige in frana ca la masina, ca daca ai blocat roata...incepe sa danseze motoru' cu tine.
Ar fi cazul ca soferii sa se gandeasca de 2 ori inainte sa faca stanga in fata unui motociclist ce se apropie din contra-sens, motocicleta e mai mica,aprecierea vitezei si a distantei sunt unpic mai dificile...mai bine ii dai prioritate (de care se bucura prin lege) si astepti sa treaca, decat sa-i virezi in fata si sa ai pe constiinte un om..sau doi.
Ar fi cazul ca soferii sa se uite mai des in oglinzi inainte sa schimbe benzile... si cand depasesc, e posibil ca un motociclist sa fie acrosat la 90 km/h (pe DN, E saiu A) si cea mai mica atingere a motocicletei sa-l imprastie pe motorist(care poate avea 18 ani sau 40-cu copil si nevasta acasa).

Cine trebuie sa aduca la cunostinta chestiile astea (care-s legale, si de bun simt) soferilor? pai..statul nu? MILITIA POLITIA
Da! Politia, prin campanii televizate, prin bannere pe strada, prin panouri etc.
Dar n-o face, prefera sa...nu stiu ce sa...dar sa nu faca asta!
Si credeti-ma ca e necesar.
Aprox. 12% din accidenetele petrecute anul acesta in Romania au implicat vehicule cu 2 roti. 5 % din alea 12% au implicat motociclete (restul.. mopede si scutere, deoarece copii de 14 ani n-au voie legal pe scuter, nici tigani cu curvele lor borate fara casca si fara curs de legislatie absolivit, scuter inmatriculat la primarie etc.)
Politia trebuie sa faca multe, SA APLICE LEGEA IN VIGOARE! atat le cerem!...sa-si faca treaba! cum trebuie, nu comunistceşte, nu cu rasol, de ochii lumii!

ADP-ul nu stie ce inseamna sa iei o balega pe roata de fata a unei motociclete pe-un DN sau E....sau sa dai peste un caine, vaca etc....insa Politia stie!
ADP-ul in schimb ar trebui sa tina strazile curate si fara gropi, poti s-o mierlesti usor pe motor daca iei o groapa aiurea!
Adp-ul trebuie sa foloseasca vopsea ca nu-si pierde proprietatile de aderenta (asta cere legea, nu eu!), in schimb ei folosesc vopsea lucioasa, care cand e uda e tot una cu gheaţa.
Adp-ul si primariile (mai ales in Bucuresti) trebuie sa NU MAI UDE STRAZILE, o motocicleta pierde foarte usor aderenta pe carosabil ud/umed.
Ce fac ei udand strazile cu apa din Dambovita, IOR, Tineretului etc...se numeste frectie, sau praf in ochi. de ce? pai....apa aia(deja jegoasa) in contact cu praful de pe carosabil devine mâzgă alunecoasa...pe care aluneci ca pe polei( nu numai cu motorul, dar de cele mai multe ori).
"Spalam strazile"...marş ma d-aici! in vest strazile se spala noaptea...si se spala cu apa curata! se spala, nu se UDA!

De ce nu se respecta legile si alte chestii de baza?
pentru ca da, ne-am nascut si traim in Romania...in stanga cum te uiti la harta R.S.R chestiile astea se respecta! ei pot! poate o sa putem si noi..candva.

Cat despre soferi...
sa urmarasca 2 clip-uri (haioase, n-am vrut sa pun d-alea macabre, marcante)


si astaO sa vedeti la TV un clip facut in romania, pentru aia de mai sus, pe care eu i-am lasat de-o parte ca nu-i consider edificatorii in lumea motociclismului.
Un clip facut de motociclisti pentru a-i educa pe baietii de bani gata ce-si cumpara motociclete cu 120 cai putere(enorm pentru o motocicleta) si ei au de 2 saptamani permisul categ. A si sfarsesc sa fie râcâiţi cu lopata de pe asfalt.
E un inceput, campania ar trebuie sa continue cu clip-uri care sa se adreseze soferilor, sa le deschida ochii cum ca sunt si motociclisti pe strada, si motociclistii ai tot dreptul la a circula pe strada...ca au aceleasi drepturi...fie pe 4, fie pe 2 roti.

No comments: